Daljnovidnost ali hipermetropija je motnja vida, ki nastane zaradi nepravilne oblike očesnega zrkla. Kaj je za oči najboljše in z njimi povezane bolezni poiščite v tem članku. Daljnovidnost je bolezen, kjer je zrklo prekratko po vodoravni osi in posledica je, da se slika, ki jo oko vidi, izostri za mrežnico. Oko ni zmožno fokusirati predmetov, medtem ko oddaljene predmete vidi. Da bi videli jasno, marata roženica in leča ukrivljati ali lomiti svetlobne žarke, tako, da se ti usmerijo na mrežnico – plast celic na zadnji strani očesa, ki so občutljive na svetlobo. Mrežnica pretvori svetlobne žarke v impulze, ki so nato posredovani možganom, ki jih prepoznajo kot slike.

daljnovidnost

Če svetlobni žarki niso usmerjeni na mrežnico, je slika, ki jo vidite, zamegljena. To se imenuje refrakcijska napaka in zaradi tega imate dioptrijo. Dioptrija je merska enota za merjenje optične moči leč in ukrivljenosti zrcal. Dioptrija je enaka obratni vrednosti goriščne razdalje v metrih. Dioptrija je lahko pozitivna ali negativna. Pozitivna dioptrija fizikalno pomeni pozitivno goriščno razdaljo pri geometriji lomljenja žarkov v očesu – žarki svetlobe, ki vstopajo v oko se lomijo za mrežnico. V tem primeru govorimo o daljnovidnosti.

Daljnovidnost ponavadi nastane zaradi prekratkega očesnega zrkla ali premajhne lomnosti optičnega sistema. Daljnovidni ljudje vidijo jasno na daleč in slabo na blizu. Dioptrije zbiralne leče omogoča korekcijo te napake.

Daljnovidnost se uspešno zmanjša z lečami, očali ali operacijo oči. Daljnovidnost se v primeru korekcije z očali popravi z zbiralno lečo. Zbiralna leča žarke lomi za mrežnico od koder živčni končiči sliko pošljejo do možganov in tako zaznamo predmete v okolici. V primeru korekcije z kontaktnimi lečami gre prav tako za zbiralne leče, le da so te namesto v očala vtkane v lečo.

Laserska operacija oči je kirurški postopek pri katerem se za izboljšanje vida uporablja hladen žarek svetlobe s katerim se nežno preoblikuje roženico – površino očesa. Z laserjem se odstranijo mikroskopski delci tkiva in roženica se izravna.