Ste se kdaj vprašali, kako deluje menjalnik in kaj lahko storite za njegovo brezhibno delovanje? Redna menjava olja v menjalniku je zagotovo ena ključnih stvari, ki vam pomaga, da vaš jekleni konjiček deluje brezhibno.

Čeprav je majhen, je avtomobilski menjalnik eden ključnih komponent pogonskega sklopa vozila. Ker je zaprta enota, le redkokdo pomisli, da tudi menjalnik potrebuje servis, kamor med drugim spada menjava olja v njem. Kdaj ste nazadnje zamenjali olje v menjalniku? Sploh veste, kako se to naredi? V nadaljevanju preberite, zakaj je redna menjava olja v menjalniku tako zelo pomembna.

Menjalnik nam omogoča, da med čakanjem na semaforju avto damo v prosti tek, ga nato spravimo v pogon in da lahko spremenimo smer vrtenja pogonskih koles med vzvratno vožnjo. Na kratko povedano: brez menjalnika ne bi mogli voziti avta, zato je prav, da z menjalnikom lepo ravnamo in ga redno negujemo. Vsako stvar je treba po določnem času zamenjati, saj izgubi svoje dobre lastnosti, začne slabše delovati in podobno, zato je tudi menjava olja v menjalniku že skoraj obvezno opravilo. Olje namreč po nekem času izgubi mazalno sposobnost, kar vodi v to, da težje prestavljate prestave, pojavi se glasnejše delovanje in večja obraba naležne površine zobnikov. V skrajnem primeru lahko vožnja s starim oljem povzroči odpoved menjalnika, njegovo popravilo pa vas stane več, kot redna menjava olja v njem.

Menjava olja v menjalniku spada med cenejše storitve. Ročni menjalnik sprejme do dva litra olja, kar znese približno 30 evrov stroška. Če vas avtomobili zanimajo in če v prostem času sami kaj malega »pošraufate« po vašem lepotcu, lahko olje v menjalniku zamenjate sami, v nasprotnem primeru pa je boljše in varnejše, če to zaupate strokovnjakom, ki bodo menjavo olja opravili mimogrede. Priporočljivo je, da menjavo olja opravite med 150.000 in 200.000 prevoženimi kilometri, oziroma takrat, ko opravljate veliki servis.