Panelne ograje so zaščita vrtov, parkov, dvorišč in drugih prostorov pred živalmi in divjadjo. Dejansko panelne ograje največkrat zadržijo tudi vsiljivce in nepridiprave, če so dovolj visoke in dobro opremljene za ta namen. To pride v poštev pri vikendih in hišah, ki niso ves čas obljudene pa tudi pri stalnih bivališčih in poslovnih stavbah ali pri javnih zgradbah, kot so vodovod, šola in plin. Te ograje so med najbolj učinkovitimi, ker so trdne in pa cenovno ugodne ter se postavijo zelo hitro. Lahko so izdelane iz več materialov, prosojne ali pa take, da se skoznje ne vidi.
panelne ograje
Panelne ograje imajo običajno podstavek, ki je lahko zidan iz betona ali kamna. Lahko pa so vsajene v tla, če gre za ograjevanje parkov, polj in letališč. Izdelane so lahko iz nerjaveče ali zaščitene žice in zelenih ograj ali pa so lesene. Redko so plastične, ponavadi tam, kjer so majhni vrtovi in zasebne hiše. Panelne ograje imajo izjemno dolgo življenjsko dobo, zato so zelo priljubljene, ker jih ni treba vzdrževati, ko so enkrat postavljene in zaščitene. Imajo lahko betonske, lesene ali  železne stebričke, ki so opora za ograjo. Zdržijo vsak nalet divjadi.
Panelne ograje dvo dimenzionalne ali tridimenzionalne Razlika je v tem, kako so izbočene in koliko so ojačane. Najpogosteje kupci izberejo prečne ojačitve v obliki črke V. Ograje pa so lahko žične in kovane, odvisno je od namena. Kovane so običajno okoli poslovnih in zasebnih zgradb, žične pa na velikih površinah, kot so vrtovi in parki, vrtci in šole.
Kakšna ograja bo okoli vaše stavbe je seveda odvisno od vas. Enako velja tudi za ograje okoli velikih in malih zemljišč. Izberite to, kar se vam zdi najbolje in najlepše za vas ter glede na budžet, ki ste ga pripravljeni vložiti v to investicijo. V nekaterih primerih je nujna, če hočete uveljaviti na primer odškodnino za škodo na njivah in v sadovnjakih, ki jih povzroči divjad.