Paradižnikova mezga se odlična poda k testeninam, picam, lazanjam in še čemu. Vas zanima, kako narediti paradižnikovo mezgo doma? Povsem preprosto! Z domačo paradižnikovo mezgo bodo vaše jedi še boljše, predvsem pa jih boste bolj z veseljem jedli, saj boste točno vedeli, da notri ni nobenih umetnih snovi.
Če živite na podeželju in imate za hišo velik vrt – no, vrtički so vse bolj priljubljeni tudi v mestih – potem imate paradižnikov gotovo v izobilju. Ko paradižniki enkrat dozorijo, jih je kar teko vse pojesti, zato pa lahko iz njih narediti paradižnikovo mezgo. Paradižnikova mezga vam bo še kako prav prišla skozi celo leto – skuhate lahko testenine z omako iz paradižnikov, mezgo namesto kečapa polijete po pici, tudi v lazanjo je potrebno dati nekaj mezge, polnjene paprike potrebujejo paradižnikovo osnovo in še marsikaj. In kako narediti domačo paradižnikovo mezgo? Za začetek blanširajte paradižnike, da boste lahko olupili kožo (če vas koža ne moti, lahko ta korak izpustite), nato pa jih grobo sesekljajte. Na olju prepražite čebulo, dodajte česen, nato še paradižnike, ne pozabite na začimbe. Dodate lahko sol, poper, baziliko, origano, peteršilj, skratka, kar vam paše – začinite po svojem okusu. Omako pustite vreti na majhnem ognju 30–45 minut, posode ne pokrivajte s pokrovko. Če se vam omaka zdi preveč kisla, lahko dodate sladkor. Tik pred koncem lahko dodate še sveža zelišča, denimo baziliko, ki bodo vašo paradižnikovo omako povzdignila na višji nivo. Če želite gladko teksturo, lahko omako na koncu pretlačite s paličnim mešalnikom. Tako pripravljeno omako lahko uporabite takoj, lahko pa jo zamrznete in jo uporabljate celo leto.
Poleti imamo paradižnikov v izobilju. Ker jih je težko toliko na enkrat pojesti, jih lahko pripravimo kot paradižnikovo omako in se s sladkim okusom paradižnikov razvajamo celo leto. Testenine s paradižnikovo omako, lazanja, pica, to so le nekatere jedi, pri katerih lahko uporabimo paradižnikovo mezgo.