Peleti so najbolj okolju sprejemljivo ogrevanje, ker so izdelani iz odpadlega lesa, ki bi ga v vsakem primeru zavrgli. Kakovostne pelete najdete na tej povezavi http://www.pleskar.eu/peleti/ in jih naročite v majhnih vrečah po 15 kg ali v velikih vrečah do 1 tone, če imate dovolj prostora za shranjevanje. Smrekovi peleti so najbolj čisti in najbolje gorijo, saj je smreka tako drevo, da je smolnata in se edino iz nje lahko naredijo taki, da stojijo skupaj. Mešani peleti so  izdelani iz drugih vrst lesa ter iz umazanije ter lepila, da imajo sploh tako obliko, kot smrekovi. Gorijo pa zelo slabo, ne oddajajo visoke temperature in puščajo za seboj veliko umazanije.

peleti

Lesni peleti se za ogrevanje uporabljajo v hišah, blokih in tudi velikih stavbah, kot so knjižnice, ker so kalorični ter dobro ter enakomerno ogrevajo prostore. Peč na pelete je tako izdelana, da samodejno nalaga pelete takoj, ko se pokurijo in vam tega ni treba delati, zato ste lahko brez skrbi. Včasih je le treba umakniti nekaj pepela, ki pri tem nastane. Vendar, če so peleti res kakovostni, bodo v celoti zgoreli in potem ne bo toliko odpadka, kot pri nekakovostnih peletih, ki dejansko bolj tlijo, kot gorijo. Zaradi tega tudi nimajo kurilne moči. Zato vedno kupite kakovostne, čeprav so nekoliko dražji, se res splača.

Peleti so okolju najbolj prijazna kurjava, saj zaradi njih ne sekajo dreves, kot to počnejo zaradi drv. Izdelajo jih iz odpadne smrekove žagovine, ki bi drugače končala na smetišču in bi bila vseeno zavržena, tako pa se izkoristi za ogrevanje, kar je za nas dobro. Če si omislite še kotel za vzdrževanje tople vode, ki je malo večji zbiralnik, boste profitirali precej, ker se bo vroča voda vzdrževala vsaj 3 dni in toliko manj boste pokurili peletov, kar pa se precej pozna. Nekateri prihranijo kar 80 % energije in denarja zaradi tega.