Okna so odlična osrednja točka v prostoru, žaluzije in senčila pa morajo biti dekorativni in funkcionalni, dobite pa jih tukaj www.roltek.si. K sreči smo že daleč od tistih dni, ko smo jih skrivali za osnovnimi mini žaluzijami. Zdaj lahko sobo polepšate v stotine načinov brez večjih naložb. Glavna razlika med senčili je v materialu. Žaluzije so običajno lesene, kovinske ali kompozitne, zato so tršega videza, senčila pa so narejena iz tkanine in dajejo prostorom mehkejši občutek. Svetloba in zasebnost, odločite se, ali želite svojo sobo svetlo in zračno ali bolj »pritrjeno« in udobno.

senčila

Žaluzije se nagnejo, da prepustijo soncu ali ga zadržijo. Ko so zaprte, ni svetlobe. Senčila imajo možnosti tkanin, ki zatemnijo prostor ali filtrirajo svetlobo, kar vam omogoča večji nadzor nad svetlostjo. Toda razen, če se odločite za najbolj prosojne, jih je treba potegniti navzgor, da prepuščajo svetlobo, ali navzdol, da odvrnete radovedne sosede.

Vaš proračun je pomemben. Ali opremljate samo eno okno ali celotno hišo? Razmislite o tem, da bi za nekatera okna porabili več, za druga pa zmanjšali strošek. Cena oken je odvisna od velikosti, zato pričakujte, da bo večja obdelava stala več. Velikosti po meri in posebne tkanine, vzorci in funkcije prav tako povečajo stroške. Če imate otroke, se odločite za brezžične modele, saj je njihova varnost vaša glavna skrb.

Žaluzije ne potrebujejo profesionalnega čiščenja, lahko pa so magneti za prah. Senčila v teksturiranih tkaninah in tkanjih bolje skrijejo umazanijo, vendar je čiščenje senčil težje – lahko rahlo posesate in očistite na kraju samem, vendar je večje nerede najbolje prepustiti profesionalcem. Ali je vaš slog okrasitve uraden ali priložnosten, udoben ali eleganten? Drzne barve so lahko zabavne ali dramatične. Subtilni odtenki so popolni za sobo, okrašeno v nevtralnih, zemeljskih barvah. Imate raje žične modele ali bolj elegantne, ali poenostavljene brezžične?

Žaluzije so najboljše, če želite nagibne lamele, ki jih je mogoče nastaviti tako, da puščajo sonce (ali ne). Ponujajo čeden, čist videz po meri in veliko zasebnosti. Cene žaluzij običajno rastejo v tem vrstnem redu: vinil, aluminij, umetni les (ali teksturiran vinil) in les.