Za ljudi, ki se veliko ne ukvarjajo z zlatom, vrednost zlata in cena zlata najverjetneje pomenita eno in isto stvar. Vendar enako ne moremo reči za zlatoljube, ki se s to kovino srečujejo iz dneva v dan in tako poznajo razliko med vrednostjo in ceno zlata.

vrednost zlata

Vrednost zlata je že od nekdaj visoka in je med vsemi žlahtnimi kovinami celo najvišja brez kakršnega koli znaka, da bo kadarkoli padla. Čisto obratno, njegova vrednost konstantno in zanesljivo raste, pa čeprav počasi, zaradi česar je kot naložba idealno sredstvo za zavarovanje premoženja. Vrednost zlata je tako visoka predvsem zaradi njegovih značilnosti, ki ga ločijo od ostalih kovin. Zlato praktično nikoli ne uničimo, ga samo preoblikujemo v druge oblike, iz surove kepe v različne izdelke, kot so kovanci, palice, ure, nakit, zobje itd. Res je, da lahko malo potemni, vendar za razliko od ostalih kovin, to ni oksidacija kar pomeni, da ga samo majčkeno spoliramo in ponovno ima enak lesk kot ga je imel pred sto leti. Je neuničljivo in edinstveno kar mu daje njegovo brezčasno vrednost, prav tako je nekaj kar lahko primemo v roke, je torej nekaj realnega, nekaj fizičnega kar lahko zamenjamo za nekaj drugega. Na vrednost zlata vpliva tudi njegova oblika. Dokler je v surovi obliki, ima potencial postati karkoli, zaradi česar je višja tudi njegova cena, ki je preprosto njegova vrednost izražena v denarju. Takoj ko se zlato najde v končni obliki, se mu pripiše običajna borzna cena. V primeru, da pa se iz njega naredi nekaj z veliko psihološke vrednosti, lahko cena doseže zelo visoke številke.

Sama vrednost zlata se torej čez čas ne spreminja veliko, medtem ko se njegova cena spreminja iz ure v uro. Ceno zlata se najlažje vidi na borzah, medtem, ko se moramo za njegovo vrednost posvetovati pri drugih virih.