HHripavostripavost ima veliko simptomov, a najbolj znan simptom hripavosti je sprememba glasu. Vzrokov za hripavost je več. Lahko je to vnetje grla zaradi virusa, vnetje grla zaradi bakterij ali pa problem, ko želodčna kislina iz želodca teče nazaj v požiralnik. Lahko gre tudi za pretirano uporabo glasu.

Če se nam zdi, da imamo vnetje grla zaradi bakterije, potem moramo popiti veliko čaja z medom, saj med naše grlo pozdravi in ga zaščiti pred bakterijo. S pitjem veliko vode se lahko olajša hripavost. Hripavost se pojavi tudi, če dolgo vpijemo, vzklikamo ali pa glasno govorimo … Pojavlja se pogosto pri vseh, ki pri svoji službi veliko uporabljajo glas. Za take primere je vzrok vnetje grla.

Psihične motnje lahko tudi vplivajo na barvo glasu, saj se pri večji duševni stiski lahko glas spremeni. Tudi zdravila lahko povzročajo hripavost. Hripavost pa je lahko tudi simptom drugih bolezni kot so škrlatica in rak. Če ste hripavi, ni treba takoj k zdravniku. Lahko stopite v lekarno po pastile, ki pomagajo vašemu grlu, da prej okreva ali pa mogoče ostanete doma in si skuhate čaj z veliko meda. Če pa po enem tednu ali več nič takega ne pomaga, pojdite na obisk k zdravniku, saj so to lahko simptom bolezni.

Največkrat so vzroki za hripavost virusi in v takem primeru je najbolje, da greste k zdravniku. Virus se bo pozdravil v približno sedmih dneh, če pa po tem času hripavost ne izgine potem imate malo večji problem. Če nič ne deluje lahko poizkusite še ta recept, 120 g medu dodamo 2 žlici olivnega olja in sok limone zmešamo in vzamemo vsako uro. Hripavost pa se lahko ublaži tudi z tableti Septolete ali pa z pomočjo medu. Hripavost pa lahko olajšamo tudi z vdihavanjem pare zavrete vode v kateri je malo evkaliptusovega olja.