Nezdrav življenjski slog je v sodobnem svetu eden od glavnih krivcev za številne neprijetnosti in težave. Hitra prehrana, osiromašena hranil, sedeči način življenja s premalo gibanja, podvrženost stresu, deloholizem in mnogi drugi dejavniki so vzroki številnih novodobnih bolezni, med katere sodi tudi putika oz. protin, imenovana še skrnina ali udnica. Pojavi se pri 20–35 osebah na 100.000 ljudi, večinoma gre za moške med 40. in 50. letom starosti, lahko pa prizadene tudi mlajše osebe in ženske. Poimenovana tudi bolezen preobilja je putika nekoč veljala za bolezen premožnejših ali bolezen kraljev, saj so si le bogataši lahko privoščili življenje na veliki nogi, z bogato mastno hrano na vsakodnevnem jedilniku in večje količine alkohola, ki sta eden glavnih vzrokov za nastanek te bolezni. Danes je nezdrav način življenja postal stalnica vse preveč ljudi in tako se s to boleznijo sooča vedno več svetovnega prebivalstva.

putika

Kaj sploh je putika in kateri so vzroki njenega nastanka?

To je genska bolezen presnove, pogojena z dednostjo ki nastane zaradi prekomerne količine ali nepravilnega odvajanja sečne kisline iz telesa. Zaradi tega se začnejo tvoriti kristali in se nalagati v sklepe ter druga tkiva. Kristali v sklepu vodijo do vnetja, pri zvišani količini sečne kisline v krvi pa se pojavijo različni simptomi, izraženi kot hude bolečine v sklepih in še drugi, ki bodo predstavljeni v nadaljevanju. Za preprečevanje bolezni je izjemnega pomena preventiva in samozdravljenje, če pa se putika ustrezno ne zdravi, lahko pride tudi do deformacije sklepov ali okvare ledvic.

Vzrokov za nastanek putike je več, kot že omenjeno so to genski dejavniki, prirojene motnje presnove ali napake v metabolizmu, ki vplivajo na povečane ravni purina v krvi. Purin je snov, ki sestavlja jedro vseh celic, ob preveliki vrednosti v človeškem telesu pa povzroča številne težave, med drugim povečano količino sečne kisline v krvi. Dejavniki tveganja so še določena zdravila (npr. diuretiki itd.), prekomerna telesna teža, zvišan krvni tlak, povečan holesterol, prehranjevalne navade, povečano uživanje alkohola itd. Putika je pogostejša tudi pri ljudeh, ki že imajo katero od bolezni kot so bolezni srca in ledvic, diabetes ali metabolični sindrom. Bolezen lahko diagnosticira le zdravnik, zdravi pa se s protibolečinskimi in protivnetnimi zdravili ter z zdravili, ki vplivajo na količino nastajanja in izločanja sečne količine iz telesa.

Simptomi putike so nenadni, nepričakovani in precej neprijetni

Akutni napad, ki ga izzove putika, se pogosto pojavi ponoči, najpogosteje kot močna bolečina v palcu na nogi in drugih delih telesa, ki so najbolj podvrženi nizkim temperaturam (zapestje, komolec, koleno, gleženj, nart, peta) – prst je otečen, toplejši in pordi, bolečino lahko spremljata tudi povišana telesna temperatura in mrzlica. Bolečina je najmočnejša prvih nekaj ur, nato se postopoma umiri in izzveni v enem do dveh tednih, ob souporabi zdravil še hitreje. Putika se z leti ob nespremenjenem življenjskem slogu lahko samo okrepi in sčasoma prizadene vedno več sklepov ter preide v kronično bolezen. Pojavijo se lahko številne komplikacije kot so okvara ledvic ali pojav ledvičnih kamnov in druge, zato je ključno upoštevanje priporočil za zdrav življenjski slog.

putika

Z zdravim načinom življenja nad putiko

Kratkoročno akutne simptome putike omilijo protibolečinska in protivnetna zdravila, če pa želite bolezen skorajda povsem pregnati iz svojega življenja oz. preprečiti, da bi se putika sploh pojavila, je priporočljivo, da v svoje življenje vnesete določene spremembe oz. navade:

  • V primeru prekomerne telesne težje je nujno le-to zmanjšati, saj boste na tak način zmanjšali tudi raven sečne kisline v telesu. A izogibajte se postenju ali hitri izgubi teže, saj lahko s tem povzročite nenadno povečanje ravni sečne kisline in s tem napad putike.
  • Primerno telesno težo ohranjanje z gibanjem, saj s tem pospešujete tudi prekrvavitev, kar blagodejno vpliva na celo telo, in preprečite, da vas znova napade putika.
  • Izogibajte se stresu in stresnim dejavnikom ter si privoščite redne odmore med delom in zadostno količino nočnega počitka.
  • Pijte zadostne količine tekočine, najboljše vodo, nesladkane čaje ali sveže iztisnjen sok in se izogibajte pitju alkohola. Po zadnjih raziskavah je še posebej škodljivo pivo, izogibajte pa se tudi kavi in kakavu, saj sta močna diuretika, ki še pospešita izločanje vode iz telesa in s tem zmanjšata sposobnost učinkovitega delovanja ledvic, ki izločajo prekomerno sečno kislino.
  • Poskrbite za redne, ne preobilne obroke, razporejene čez cel dan – tudi tako bo verjetnost, da se (znova) pojavi putika, zmanjšana.
  • Iz hrane izločite živila, bogata z beljakovinami oz. purini, predvsem drobovino, školjke, rdeče meso, kruh in testenine iz bele moke, mastne ribe, pecivo in sladkarije, nekatere vrste zelenjave kot so špinača, cvetača in brokoli ter hrano in pijačo s sladili ali umetnimi dodatki.

Putika iz leta v leto prizadene več Zahodnega prebivalstva, trenutno se njena pogostost giblje med 1 in 2 %, vendar ta narašča – tudi zaradi pričakovane daljše življenjske dobe, sprememb v metabolizmu, prehrani in zaradi vse hitrejšega življenjskega sloga. Simptome, ki jih povzroča putika, je mogoče omiliti, v določenih primerih tudi skoraj povsem odpraviti, vendar je ob tem nujna redna disciplina, še bolj učinkovita pa je preventiva, ki lahko tudi vam pomaga preprečiti pojav te nepredvidljive in neprijetne kronične bolezni.