Sončne elektrarne so naložba za boljšo in čistejšo prihodnost, saj skrbijo za okolje, hkrati pa tudi nudijo prihranke pri električni energiji. Neobnovljivih virov energije je vse manj, potreba po energiji pa strmo narašča z novimi tehnologijami, rezvojem in povišanjem standarda. Z lastno sončno elektrarno, lahko pokrivate lastno porabo električne energije in z tem zmanjšate stroške elektrike. Pomembno je da izberemo dobrega proizvajalca postavitve za nakup sončne elektrarne, kar nam olajša projekt in poveča življensko dobo elektrarne.

Predvidena življenska doba sončne elektrarne je 30 let, investicija pa se v povprečju povrne že po nekje med 7 in 10 leti. Pri začetni investiciji pa pomaga tudi subvencija s strani Eko sklada. Poleg tega da boste proizvajali svojo energijo, boste pridobili tudi nadzor nad svojim virom in neodvisnost od nihanja cen na trgu.

sončne elektrarne

Pri postavitvi je zelo pomembna orientacija ter naklon in velikost strehe, saj je od njih odvisna količina proizvedene energije. Velkost elektrarne je odvisna od potrebe po elektriki. Če energijo uporabljate predvsem za gostinjstvo in svetila, je velikost elektrarne za samooskrbo razmeroma majhna. Če pa se z elektriko tudi ogrevate in kuhate, boste potrebovali temu primerno večjo sončno elektrarno. V primeru da boste elektrarno uporabljali še za polnjenje avtomobila in podobne zadeve bo velikost elektrarne še nekoliko višja.

Za primerno lokacijo je porebna dobra streha in čimbolj prosta okolica. Glede na to da bo elektrarna proizvalaja vsaj 25 let je pomembno da je streha v dobrem stanju. Prav tako bo elektrarna proizvajala manj energije če se nahaja v dolini, med hribi ali v mestu, obdana z visokimi stavbami.

Pomembno je da sončne elektrarne redno čistimo, saj umazanija kot je cvetni prah, saje, pesek zmanjša proizvodnjo tudi do 20% ali celo več. Vremenski pojavi kot so dež, rosa in veter pa nikakor ne zadostujejo za čiščenje elektrarne. Priporočeno je da module čistimo vsaj enkrat letno in sicer spomladi, da bodo paneli čimbolj čisti v mesecih ko je proizvodnja največja.