Zobni kamen je lahko kar velik problem na naših zobeh. Sam pojav zobnega kamna je nadležno za nas, prav tako lahko pride do težav naših zob. Ni dobro, da se nabira na naših zobeh zobni kamen, ker nam lahko povzroči velike težave. Zato se naši zobozdravniki odločijo za čiščenje zobnega kamna, ko vidi da je to potrebno. Ne nabira se na vse zobe, samo na notranji strani prvih zobeh. Sama odstranitev ni boleča, prav tako si ga ne moremo sami odstraniti. Ko se nam že na debelo nabere bomo sami opazili to nadlogo, saj nam začne tudi zelo motiti. Nekaj si lahko tudi preberete na spletni strani Doktor1A.

Kaj sploh je zobni kamen in kako nastane na naših zobeh? To so obloge, ki se kar nekaj časa nabirajo in si jih z umivanjem ne odstranijo. Seveda se obloge nabirajo in nabirajo in iz mehkih oblog postane vse trdo. Pomeni, da je zobni kamen na zobeh v trdem stanju, zato si ga ne moremo sami odstraniti. Navadno je temno rjave barve, lahko pa je tudi rumenkaste. Najdemo ga tudi pod dlesni in seveda nad dlesni kar pomeni na zobeh, ki je viden. Ker so to bakterije, ki pa vemo da niso najbolj zdrave, pomeni da škodijo našim zobem. Če ga ne bi nikoli odstranili, pomeni katastrofo našim zobem. Lahko bi ostali brez zob, kar pa spet ni dobro.

zobni kamen

Ustna higiena lahko vso to nedlogo odpravi. Pomeni, če si res pravilno čistimo naše zobe, ne bomo dobili zobnega kamna na zobeh. Samo takih primerov je zelo malo lahko rečemo. Mogoče imamo prehiter tempo življenja in si samo na hitro umivamo zobe. Zobozdravnik bo pravi čas opazil kdaj ga mora odstraniti. Naročil vas bo na poseg, ki pa ne traja dolgo in je vedno učinkovit ter opazili boste razliko.