Fizioterapija je koristna terapija po operaciji, zdravljenju na primer srčno žilnih obolenj ali nevroloških težav, zaradi starosti in obrabe ali pa če telo izgubi spomin na gibanje. Motoriko pridobimo tako, da se najprej dojenček plazi in valja po tleh, s čimer pridobi dovolj izkušenj čez nekaj časa, da se začne postavljati na svoji nogi, kar mu po nekaj treningu, padcih in poskušanjih tudi uspe, enim prej, drugim pa kasneje. So pa tudi dojenčkih, ki te sreče nimajo, zato fizioterapija, o kateri več preberite na tej povezavi https://therapia-dom.si/ pomaga tudi njim, da razvijejo motoriko in shodijo, kot o njihovi sovrstniki po naravni poti.

Po različnih poškodbah in obolenjih lahko pacient tajno ali začasno izgubi stik s svojo motoriko in se ne more gibati, kot se je prej. Ali težko hodi, ali pa sploh ne more, lahko celo obleži v postelji in se ne premika, še posebej je to opazno pri možganski kapi ali okvari živčevja. Fizioterapija mu bo pomagala, da se bo zopet naučil gibanja, kot se je naučil dojenček in bo obudil spomin celic na to, kako mora telo delovati, da se bo premikalo.

Za tovrstno terapijo ni usposobljen vsak, potrebno je veliko potrpežljivosti in vaje, da se fizioterapevt nauči delati z ljudmi, mora pa to imeti že v sebi po naravi. Izkušnje pa ga pripeljejo do samozaupanja, ki ga mora imeti, da vlije pogum in voljo pacientom, ki pravilom izgubijo upanje ter motivacijo za gibanje.

Fizioterapija je najbolj učinkovita, če se izvaja na domu in se spremlja pacientov napredek. Tako je pacient obkrožen z znanim okoljem in domačimi, kjer se počuti bistveno bolj varno in terapija steče nemoteno. Ni mu tudi treba se obremenjevati s tem, kako bo prišel do fizioterapevta, saj se že tako težko giblje.

Fizioterapija se lahko izvaja tudi na daljavo, preko računalnika, če pacient ne želi fizičnega obiska ali pa je izoliran. Tako ne bo prikrajšan za terapijo in kar je najpomembneje, ne bo mu upadla volja.