Notranja vrata ločujejo prostore med seboj zato, da se ohranja toplota v določenih prostorih ali pa da imamo intimnost vsak za sebe. Zadnje čase so moderna stanovanja sicer tako narejena, da so prostori veliki in ni veliko vrat ali pa so modernejše kot so na primer drsna vrata, steklena, harmonika in podobno. Hišna vrata so lahko različnih barv in tudi velikosti, dostikrat so narejena po naročilu in največkrat iz naravnih materialov, kot sta les ter steklo.

notranja vrata

Kvalitetna notranja vrata so velikokrat narejena iz masivnega ali lepljenega lesa. Nekateri priporočajo lepljen les zato, da je bolj trdne in se ne krivi, da vrata ostanejo vedno takšna, kot so bila vgrajena in se ne zatikajo ali preveč štrlijo čez čas. Masivna vrata morajo biti dobro posušena, les je treba dobro obdelali in pravilno posekati, da se ne spreminja in še vedno živ, ko je vgrajen v hišo, kar se potem lahko krči in ni več ustrezne dimenzije. Zato mora taka vrata izdelati izurjen in izkušen strokovnjak,  z dolgoletnimi izkušnjami.

Notranja vrata so lahko tudi kombinirana s steklom, ta so namenjena na primer hodnikom, kuhinjam, dnevnim sobam in drugim prostorom, kjer želimo,  da svetloba od vhodnih vrat ali oken in terase pronica v notranjost hiše.

Notranja vrata so lahko tudi povsem steklena, največkrat se taka vrata uporabijo v kopalnicah za tuš kabine, kjer ne želimo nepovabljenih pogledov in da ne uhajata ven toplota ter voda. Taka vrata se najhitreje posušijo in se ne napnejo. Zelo so uporabna tudi v pisarnah kot predelne stene, ki dovoljujejo prehod svetlobe in hkrati ločujejo pisarno od zunanjega dela, kar ustvari določeno intimnost ter zaščito pri poslovanju.

Vrata je potrebno skrbno izbrati glede na to, kaj želimo z  njimi doseči, kaj je naš cilj in namen. Zavedati se je treba, da obstajajo tako kakovostna vrata kot tudi cenena, ki pa ne trajajo dolgo ali pa jih je že vgraditi težko.