Planina nad Vrhniko se dviguje na le 733 m nadmorske višine, a vzdušje na njenem vrhu je preprosto vredno obiska. Prostrana travnata površina, obdana z gozdom in svežino zraku, nas obogati s spokojnostjo in mirnostjo. Več o tej destinaciji si lahko preberete na tej povezavi https://www.mountainsgeek.com/destinacije/planina-nad-vrhniko/. Deležni bomo nekaj tistih sproščujočih trenutkov, ki si jih vsi, med natrpanim delavnikom, še kako želimo. In tega se zavedajo vsi okoliški prebivalci Vrhnike, saj je Planina nad Vrhniko postala zelo priljubljena rekreacijska točka številnih športnikov.

Na planini je postavljen 22 metrov visok razgledni stolp, s katerega se nam odprejo čudoviti razgledi. Planina nad Vrhniko nam omogoča pogled na najvišjo Slovensko goro, Triglav, ki leži v Julijskih Alpah. Prav tako se vidijo tudi Kamniško Savinjske Alpe z Grintavcem in Karavanke s Stolom. V bližini nam pogled seže po Ljubljanskem barju ter proti Vrhniki in Ljubljani. Lepo se vidi tudi Ljubljanico in grad. Lep pogled imamo tudi proti Javornikom, Nanosu, Snežniku.

planina nad vrhniko

Poleg stolpa je postavljena tudi Koča na Planini nad Vrhniko, ki obiskovalce preseneti predvsem s svojo kulinariko. Skrbnik koče Mitja Kovačič s svojo ekipo skrbi, da je hrana domača, sestavine pa pridobivajo iz lokalnih kmetij. Tako si lahko na vrhu privoščimo eno izmed domače pripravljenih enolončnic, kot je na primer jota ali ričet; poskusimo domačo kranjsko klobaso; ali pa izbiramo med ajdovimi žganci, štruklji in različnimi zavitki. Omeniti je vredno Vrhniške štruklje, ki se od običajnih skutnih štrukljev razlikujejo po tem, da imajo v skutini masi tudi slive. Še ena dodatna posebnost je Cankarjeva skodelica kave. V ta namen nam v koči postrežejo s kavo, pripravljeno na turški način. Koča je odprta vse dni, tudi praznike, razen ob ponedeljkih.

Planina nad Vrhniko s svojimi lahkimi, krajšimi potmi od posameznika ne zahteva večje kondicijske pripravljenosti, zato bomo na njenih poteh srečali rekreativce različnih starosti in pripravljenosti. Tako nam je lahko Planina nad Vrhniko odličen začetek gibanja, v primeru, da želimo v naše življenje dodati športno aktivnost. Izberemo najlažjo pot in počasi pričnemo pridobivati na svoji kondicijski pripravljenosti. Prav tako pa Planina nad Vrhniko omogoča možnost teka in gorskega kolesarjenja.

Prav tako pa lahko izbiramo še med številnimi drugimi aktivnostmi, ki bodo navdušila obiskovalce vseh starosti. Izjemno zanimivo je iskanje skritega zaklada, ki je organiziran v sklopu Geocaching-a, razširjenega po vsem svetu. Planina nad Vrhniko je v igro vključena že od leta 2007. Na planini lahko praznujemo rojstni dan, le-tega pa nam bo organizirala ekipa sama. Za šolarje izvajajo tudi športne dneve in različne tabore. Za odrasle pa so predvsem zanimivi team building-i.

Če želimo izbrati najkrajšo pot, lahko izbiramo med dvema. Prva ima izhodišče na Zaplani, pri cerkvi Sv. Urha, druga pa v Kurnu. Po obeh poteh bomo na planini v približno 45 minutah. Najdaljša pot, ki vodi na vrh, pa ima izhodišče v Zaplani – Prezid. Ena izmed naravnih znamenitosti v okolici je Lintvern, eden izmed izvirov Ljubljanice, katerega si lahko ogledamo, če izberemo krožno pot: Tacenska cesta v Vrhniki – Planina nad Vrhniko – Lintvern – nazaj do Vrhnike.