Parodontalna bolezen je največkrat vzrok za izgubo zob v odrasli dobi. Dejstvo je, da je parodontoza bolezen obzobnih tkiv, ki jo povzroča dolgoletno vnetje dlesni, kar pa vas lahko pripelje do izgube zob. Gingivitis povzroča tudi pordelost in utečenost dlesni. V kolikor nimamo ustrezne ustne higiene se nam kaj hitro lahko pojavi obolenje zobne votline.

Bolezen ustne votline je pravzaprav bakterijsko vnetje, kar pomeni bolezensko stanje, ki zahteva hitro obravnavo našega zobozdravnika. Prvi znaki, pri katerih lahko opazite, da gre morebiti za resnejše stanje ustne votline, poteka popolnoma neboleče, kar pomeni, da se marsikdo sploh ne zaveda resnosti situacije, ki nastane v kasnejšem obdobju. Prvi znaki, ki jih ima parodontoza sta krvavitev dlesni in ustni zadah, čemur človek ne pripiše večjega pomena vse dokler nas stanje ne pripelje do situacije, ko se naši zobje pričnejo majati in izpadati.

Resnejša stanja, ki nakazujejo možen razvoj, ki ga ima parodontoza, kot smo že omenili je v prvi vrsti krvavenje dlesni, rdeče in zatečene dlesni, ki morebiti že odstopajo od zob. Ena izmed variant je tudi slab zadah. Med zobmi nam lahko nastanejo tudi špranje, saj zobje lezejo narazen, kar povzroča tudi spremenjen ugriz.

Dejavniki, ki vplivajo, da parodontoza napreduje je lahko kajenje, povečano hormonsko neravnovesje v našem telesu, nosečnost, slaba zobozdravstvena obravnava, oslabljen imunski sistem, diabetes, določena zdravila, ki jih jemljemo, stres ali morebiti genetska podvrženost. Prvi korak, ki ga lahko naredimo v boju, ko sumimo, da se nam pojavi parodontoza je obisk ustnega higienika, ki je najučinkovitejši v boju proti parodontalni bolezni.

Parodontozo se najprej zdravi s čiščenjem zobnega kamna, saj se na ta način odstranijo vse ustne obloge ter bakterije pod dlesnijo. Način in uspešnost zdravljenja, ki ga zahteva parodontoza je odvisna od stopnje obolenja ter sodelovanja pacienta pri skrbi za ustno higieno. V izogib pojavu obolenj in nadaljnjih težav z zobmi redno obiskujte svojega izbranega zobozdravnika.